Nånn & Nokke:

Vår historia börjar för 12år sedan, eller exakt den 16april år 1998. Kommer fortfarande ihåg hur nervös jag var när jag lyfte luren och skulle ringa till en dam som behövde hjälp med sina hästar.

Egentligen började det hela ett halvår tidigare. Min syters bästa vän Marias häst, ett sto vid namn Winnie Peg 14år som gått MSV hoppning, hade jag ridit ett tag och allt var hur bra som helst. Men en dag bestämde sig Maria för att hon skulle säljas. Jag fick givetvis ett mycket förmånligt erbjudande att köpa henne men pappa hade precis blivit arbetslös och det fanns inte en endaste möjlighet till att ha en häst. Men det finns en mening med allt...

Det gick en tid och jag fortsatte på min ridskola en dag i veckan. Så en dag var min syster och Maria hemma hos oss och pluggade. Maria berättade då att hon träffat en dam hon kännde på ICA och att hon behövde hjälp med sina hästar och av den anledning satt jag då där den 15april 1998, otroligt nervös med telefonen i handen.

En dam vid namn Bitte Scharin svarade och vi bestämde att jag skulle komma ut dagen efter. Om jag var nervös när jag ringde så var det inget emot vad jag var när jag åkte dit. Skulle jag vara tillräkligt duktig, tänk om hon inte gillar mig osv. Hur hästarna skulle vara, var jag inte det minsta orolig för. Har alltid kommit bra överens med alla hästar oavsett temperament odyl.

Väl framme fick jag se en av de finaste hästgårdar jag någonsin sett. Den välskötta gården kantades av STORA hagar med vita staket och ett super mysigt stall med 6 boxar, belyst ridplan och hindermaterial.

Jag fick veta att jag idag skulle får rida en häst vid namn Nokke. En vallack på 10år efter en holländskhingst, lugn och snäll. I en av hagarna utanför gick de 6 hästarna och den lilla fuxen med det stora huvudet var Nokke. Kan inte påstå att han var någon skönhet då precis men det spelade ingen som helst roll.

Vi red ut tillsammans jag och Bitte och hon red en häst vid namn Lightning. Det var nog en av den mest katastrofala ridturerna i mitt liv. Hade bara ridit ridskolehästar och Marias välutbildade sto innan och satt nu på en häst som inte gjorde någonting som inte hästen framför gjorde. Han hade ingen framåtbjudning, jag fick han inte i galopp en endaste gång och gå i form ska vi inte ens prata om. Han kunde bara gå i svansen på Lightning och bara trava om han gjorde det men jag var såld. Vet inte varför men från första dagen Älskade jag den hästen!

Från den dagen började vår långa resa tillsammans... Det visade sig att Nokke inte gjort så mycket i sitt liv, han hade av någon anledning alltid kommit lite i andra hand och aldrig haft en "egen" matte. Det tog ganska lång tid innan jag förstod hur lite denna häst på 10år egentligen kunde.

När vi red ut själva backade han ner i diket och bockade och ville bara gå hem, på plan minskade hans redan bristande bjudning till minus, red vi med någon annan häst kunde han bara gå i svansen, förutom i galoppen då han var tvungen att vara först annars bockade han. När du drev på honom framåt bockade han och han var egentligen emot det mesta som hade med ridning att göra. Longera gick inte heller men det fanns något där ändå, en koppling som jag inte kan beskriva.

Det tog flera år, mycket svett och många uppgivna tårar, men så en dag var han där, den absolut mest underbara häst du kan tänka dig och han blev min allra bästa vän. Han som alltid ställer upp, lämnar maten i hagen för att möta dig vid grinden, försvarar dig mot anfallande hundar ;-), gör sitt yttersta för din skull och visa precis vad han tycker och tänker om saker.

Idag är Nokke en häst med utstrålning, ögonen har fått ett lugn och ett djup, kroppen är välmusklad och vuxit i kapp huvudet :). Han vet skillnaden på höger och vänster galopp (gissa hur lång tid det tog innan jag listade ut att han inte kunde det ;-) ) och gör de flesta rörelser inom dressyren. Han hoppar super bra och älskar att bli longerad (så länge man skippar linan).

Vi har kommit så långt och känner varandra så väl att jag inte kan säga vart vi hör. Vi lever efter våran egen filosofi, rider mycket AR men tävlar ändå lite i dressyr, Tränar NH och hoppar. Har ingen sadel så rider så gott som alltid barbacka oavsett vad vi gör och busar hur mycket som helst.

På denna sida kommer ni få lära känna mig och Nokke och allt som vi tar för oss, för vår resa har bara börjat och den kommer att bli lång...